četrtek, 18. februar 2010

Obresti od denarnih depozitov – davčni odtegljaj

Pojasnilo DURS, št. 4212-4/2010, 28. 1. 2010

Prejeli smo vprašanje, ki se nanaša na pojasnilo GDU št. 4210-246/2009-01031-03 z dne 6. 1. 2010, glede obdavčitve obresti od denarnih depozitov, doseženih pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Sloveniji. Iz tega pojasnila izhaja, da se pri fizični osebi, ki se pri sklepanju pogodbe izkazuje kot fizična oseba, ki opravlja dejavnost, izplačane obresti na denarne depozite obdavčijo kot dohodek iz dejavnosti. Navedeno je tudi, da mora za fizično osebo, ki ugotavlja davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti, pri izplačilu obresti na denarne depozite, izračunati in odtegniti banka oziroma hranilnica, ki je ustanovljena v skladu s predpisi v RS.

V zvezi s tem pojasnilom zavezanca zanima, kakšno višino normiranih odhodkov mora upoštevati banka oziroma hranilnica pri izplačilu obresti na denarne depozite fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost in dosegajo dohodke z izdelavo ali prodajo izdelkov domače in umetnostne obrti.

V nadaljevanju odgovarjamo:

Banka oziroma hranilnica pri izplačilu obresti na denarne depozite fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost in dosegajo dohodke z izdelavo ali prodajo izdelkov domače in umetnostne obrti, upošteva normirane odhodke v višini 25 % izplačanih obresti.

Več...

Ni komentarjev: