ponedeljek, 18. maj 2009

Uveljavljanje olajšave za investiranje po 66.a členu ZDoh-2 – nakup delovnih strojev in traktorjev

Pojasnilo DURS, št. 4210-39/2009-1, 23. 3. 2009

Zavezanec navaja, da zavezanci pogosto za namene opravljanja svoje registrirane dejavnosti kupujejo tudi traktorje in delovne stroje (npr. za čiščenje cestnih površin), ki se skladno z veljavno Uredbo sveta (EGS) št. 2685/87 o tarifni in statistični nomenklaturi ter skupni carinski tarifi uvrščajo med vozila, in sicer:

  • nomenklaturna številka 8701 10 00 – traktorji, ki se upravljajo stoje (brez sedeža)…

  • nomenklaturna številka 8701 90 – drugi kmetijski traktorji (razen takih brez sedeža, za katerim se hodi) in gozdarski stroji na kolesih…

  • nomenklaturna številka 8705 – motorna vozila za posebne namene (npr. samonakladalna vozila za prevoz vozil z okvarami, vozila z dvigali, gasilska vozila, vozila z vgrajenimi betonskimi mešalniki, vozila za čiščenje cest, vozila za škropljenje in posipavanje, mobilne delavnice, mobilne radiološke enote) razen motornih vozil, ki so konstruirana predvsem za prevoz oseb in blaga.

V zvezi s tem prosi za pojasnilo, ali je mogoče navedena vozila šteti za opremo za katero se lahko uveljavlja investicijska olajšava po 66.a členu ZDoh-2. Zanima ga tudi, kateri so elementi na podlagi katerih se opravi razmejitev motornih vozil na tista, kjer se olajšava lahko uveljavlja in na tista, v zvezi s katerimi se olajšave ne more uveljavljati. Glede navedenega pojasnjujemo naslednje:

Delovni stroji in traktorji ne štejejo za opremo, zato zanje po 66.a členu Zakona o dohodnini ni mogoče uveljavljati olajšave za investiranje.

Več...

Ni komentarjev: