četrtek, 4. december 2008

Vračilo neuporabljenih upravnih kolkov možno še v decembru 2008

Do konca decembra jih bo sprejemala Uprava za javna plačila.

Spremenjeni Zakon o upravnih taksah, ki je začel veljati februarja letos, je ukinil možnost plačila upravnih taks v obliki upravnih kolkov. Tako je plačilo upravnih taks od septembra dalje možno le z gotovino oziroma z elektronskim denarjem ali drugimi veljavnimi plačilnimi instrumenti.

Upravne kolke, ki jih fizične ali pravne osebe do septembra 2008 niso porabile, je možno vrniti na različne načine.

Fizične in pravne osebe lahko do 1. decembra 2008 zamenjajo upravne kolke za gotovino na blagajnah pravnih in fizičnih oseb, kjer so upravne kolke kupile. Menjava se izvede v nominalni vrednosti. Do 31. decembra 2008 pa je možno zamenjati upravne kolke tudi na območnih enotah Uprave Republike Slovenije za javna plačila (UJP). V tem primeru UJP izplača 90 odstotkov nominalne vrednosti kolkov.

Fizične in pravne osebe, ki so registrirane za opravljanje dejavnosti trgovine na drobno, organi lokalnih skupnosti ter nosilci javnih pooblastil, ki so kolke prodajali, lahko do vključno 31. decembra 2008 zamenjajo upravne kolke, ki jih imajo na zalogi, na območnih enotah UJP. Tudi v tem primeru UJP izplača 90 odstotkov nominalne vrednosti kupljenih kolkov.

Neuporabljene upravne kolke, ki so jih upravni in drugi državni organi prejeli brezplačno, pa morajo v času do 31. decembra 2008 vrniti UJP, ki jih komisijsko uniči.

Več

Ni komentarjev: