sreda, 5. maj 2010

Povračilo DMV na osnovi petega odstavka 11.a člena novega ZDMV

Pojasnilo DURS, št. 4234-10/2010, 7. 4. 2010

Davčni zavezanec navaja, da je pooblaščeni avtotrgovec (družba A) s sedežem v RS zavezan za obračunavanje DMV za koledarski mesec. Družba A kupuje (tj. pridobiva) nova osebna vozila iz druge države članice. Ta vozila nato proda slovenski družbi B po ceni, ki vključuje maržo in vse dajatve, ki jih je družba A plačala ob pridobitvi teh vozil. Družba B ta vozila registrira (ponavadi za čas od 1 do 3 dni), in jih takoj, ko pridobi kupca v drugi državi članici ali na ozemlju tretjih držav odjavi iz evidence registriranih vozil v RS, ter jih proda kupcu izven Slovenije (tj. kupcu s sedežem v drugi državi članici ali v tretji državi). Vozila se tudi fizično iznesejo iz ozemlja RS. Družba B razpolaga z dokazili iz drugega odstavka 11.a člena (račun, izdan kupcu oziroma izvozni EUL, ter v primeru organizacije prevoza tudi transportni dokument), in jih posreduje družbi A. Zanima ga, ali je glede na opisano dejansko stanje, družba A upravičena do uveljavljanja vračila DMV v okviru mesečnega obračuna DMV, če razpolaga z dokazili iz drugega odstavka 11.a člena ZDMV?

V zvezi z navedeno problematiko smo od Ministrstva za finance prejeli pojasnilo št. 423-80/2010/2 z dne 1. 4. 2010, kot sledi v nadaljevanju:

Družba A ne more na podlagi dokazil, ki pripadajo družbi B, uveljaviti vračilo davka, ne v okviru obračuna, ne na podlagi zahtevka za vračilo.

Več...

Ni komentarjev: