sreda, 25. november 2009

Predloga Zakona o interventnih ukrepih

Vlada je na 52. redni seji, 3. novembra 2009, določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih, ki ga pošilja Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po nujnem postopku.

S predlogom zakona se v letu 2010 do polovice omejuje usklajevanje transferjev določenih v Zakonu o usklajevanju transferov posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji. Predlog tega zakona prelaga v kasnejše obdobje tudi uveljavitev določbe Zakona o vrtcih, ki določa, da se iz državnega proračuna zagotavljajo tudi sredstva za sofinanciranje plačil staršev za otroka, v višini 50% zakonsko določenega plačila.

Zakon posega tudi na področje usklajevanja pokojnin. Zagotavljanje razlike med izdatki za pokojnine in vplačanimi prispevki predstavlja temeljito preoblikovanje izdatkov za druge javne funkcije, ki jih financira država iz proračuna ali pa dodatno zadolževanje. Ker se želimo izogniti znatnemu povečanju javnofinančnega primanjkljaja je primerneje, da se v tem zakonu določi uskladitev pokojnin v višini, ki upošteva 50 odstotno rast plač in ohranja dodatek za rekreacijo oziroma enkratni letni dodatek na ravni leta 2009.

Več...

Ni komentarjev: