petek, 13. november 2009

Poslovni načrt programa instrumentov finančnega inženiringa za mala in srednje velika podjetja v RS 2009–2013

Vlada se je na 50. seji, 22. oktobra 2009, na predlog Ministrstva za gospodarstvo sprejela Poslovni načrt programa instrumentov finančnega inženiringa za mala in srednje velika podjetja v Republiki Sloveniji 2009–2013 (PIFI).

Republika Slovenija je ustanovila Slovenski podjetniški sklad (SPS) z namenom izboljšanja dostopa do finančnih sredstev za razvojne investicije, ki deluje v skladu z Zakonom o podpornem okolju za podjetništvo in Zakonom o javnih skladih. ZPOP-1 na državni ravni določa SPS kot institucijo, ki izvaja naloge in programe za oblikovanje in razvoj finančnega okolja.

Ena izmed nalog SPS je na podlagi strateškega dokumenta Republike Slovenije - Programa ukrepov za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti za obdobje 2007–2013 tudi spodbujanje hitro rastočih in inovativnih malih in srednje velikih podjetij z lastniškimi in dolžniškimi viri financiranja. Pomanjkanje lastniških in ugodnih dolžniških virov za hitro rastoča podjetja je pokazala tudi GAP analiza vrzeli financiranja rasti in razvoja mikro, malih in srednje velikih podjetij v RS, ki jo je lani izvedel Evropski investicijski sklad. Zato želi Vlada RS s tem poslovnim načrtom, posredno preko SPS, povečati razpoložljivost sredstev za inovativna MSP s tržno naravnanim projekti. Osrednji namen predloženega Poslovnega načrta programa instrumentov finančnega inženiringa za MSP v RS za obdobje 2009 – 2013 (v nadaljevanju PIFI) je razvoj obstoječega trga tveganega kapitala v Sloveniji in omogočiti MSP lažji dostop do finančnih virov.

Načrt izvajanja PIFI se bo izvajal po principu holdinškega sklada, kjer bo vlogo holdinškega sklada prevzel SPS.

Več...

Ni komentarjev: