ponedeljek, 8. december 2008

Višje oprostitve za blago v pošiljkah zanemarljive vrednosti in osebni prtljagi potnikov

1. decembra 2008 začnejo veljati spremembe predpisov pri oprostitvah za blago v pošiljkah zanemarljive vrednosti in za blago v osebni prtljagi potnikov.

Oprostitve za blago v pošiljkah zanemarljive vrednosti
Oprostitev plačila uvoznih dajatev za blago v pošiljkah zanemarljive vrednosti se bo povišala z 22 evrov na 150 evrov. Za pošiljke, ki vsebujejo blago, katerega skupna vrednost v pošiljki je od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo davek na dodano vrednost. (Oprostitev plačila davka na dodano vrednost za pošiljke blaga zanemarljive vrednosti namreč ostaja nespremenjena, to je do vključno 22 evrov.) Oprostitve ne veljajo za alkoholne izdelke, parfume, toaletne vode, tobak in tobačne izdelke.

Oprostitve za blago v osebni prtljagi potnikov
Za potnike, ki potujejo v letalskem in pomorskem prometu, bo veljala višja oprostitev kot za potnike, ki potujejo z ostalimi prevoznimi sredstvi. Skupna vrednost blaga v osebni prtljagi potnikov, ki je oproščeno plačila vseh dajatev pri uvozu, bo po novem naslednja:
- 430 evrov za potnike v letalskem in pomorskem prometu,
- 300 evrov za ostale potnike.
Potniki, mlajši od 15 let, bodo po novem brez plačila dajatev lahko uvozili blago do vrednosti 150 evrov, ne glede na vrsto prevoznega sredstva.

Nekaj sprememb bo tudi pri količinah nekaterih vrst blaga. Količinske omejitve za parfume, toaletne vode, kavo in čaj bodo ukinjene. Oproščena količina za nepeneče vino bo povečana z 2 na 4 litre, uvedena pa bo nova omejitev za pivo, in sicer 16 litrov.

Pri ostalih alkoholnih pijačah in tobačnih izdelkih so količinske omejitve nespremenjene. Še naprej velja, da oprostitve pri uvozu tobačnih izdelkov ter alkohola in alkoholnih pijač ne morejo uveljavljati potniki, mlajši od 17 let.

Oprostitve za posebne kategorije potnikov
Za osebe, ki imajo stalno prebivališče na obmejnem ozemlju, za obmejne delavce (osebe, zaposlene na obmejnem ozemlju Republike Hrvaške) in osebje prevoznih sredstev, ki se uporabljajo v prevozu med tretjimi državami in Skupnostjo, bodo veljale višje oprostitve, in sicer:

  • oprostitev uvoznih dajatev, davka na dodano vrednost in trošarin za blago v osebni prtljagi do vrednosti 40 evrov (prej 20 evrov);
  • oproščene količine tobačnih izdelkov:
    • 40 kosov cigaret (prej 25 kosov), ali
    • 20 kosov cigarilosov (prej 10 kosov), ali
    • 10 kosov cigar (prej 5 kosov), ali
    • 250 gramov tobaka, ali sorazmerna količina različnih navedenih tobačnih izdelkov;
  • oproščene količine alkohola in alkoholnih pijač:
    • 2 litra vina (prej 1 liter),
    • 0,25 litra žgane pijače.
Vse navedene spremembe bodo uvedene 1. decembra 2008, ko začne veljati Uredba Sveta (ES) št. 274/2008, z dne 17. marca 2008, o spremembi Uredbe (EGS) št. 918/83 o sistemu oprostitev carin v Skupnosti. Isti dan bodo začele veljati tudi spremembe Pravilnika o uveljavljanju pravice do oprostitve uvoznih dajatev in Pravilnika o oprostitvi plačila DDV in trošarin v mednarodnem potniškem prometu.

Vir: Carinska uprava

Ni komentarjev: