sreda, 3. december 2008

Obvestilo davčnim zavezancem, ki v Sloveniji nimajo urejenega rezidentskega statusa

Davčna uprava Republike Slovenije bo zavezancem za dohodnino za leto 2008, ki so slovenski rezidenti, najpozneje do 31. maja 2009 posredovala informativni izračun dohodnine, ki se bo pod določenimi pogoji štel za odločbo o odmeri dohodnine. Informativni izračun dohodnine bo sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga davčna uprava na podlagi uradnih evidenc in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki jih bodo davčni upravi do 31. januarja 2009 posredovali izplačevalci dohodkov. Navedene podatke morajo posredovati vsi zavezanci za dajanje podatkov, ki so te dohodke v obdobju od 1. 1. do 31. 12. 2008 izplačali posameznim fizičnim osebam, razen če ni s Pravilnikom o dostavi podatkov za odmero dohodnine za leto 2008 drugače določeno. Podatki o dohodkih izplačanih rezidentom RS in nerezidentom RS se zapišejo v ločenem zapisu.

Fizična oseba se šteje za rezidenta Slovenije, če je izpolnjen eden od kriterijev iz 6. člena Zakona o dohodnini - ZDoh-2 (ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, je v kateremkoli času v davčnem letu prisotna v Sloveniji več kot 183 dni). Če noben od kriterijev ni izpolnjen, se oseba šteje za nerezidenta Slovenije. V kolikor fizična oseba v Sloveniji nima stalnega bivališča oziroma središča osebnih in ekonomskih interesov, se lahko šteje za slovenskega rezidenta, če je bila v letu 2008 v Sloveniji prisotna skupno več kot 183 dni, pod pogojem, da si formalno uredi rezidentski status pri pristojnem davčnem organu. V takšnih primerih se osebo opredeli kot rezidenta RS za celotno obdobje prisotnosti v RS, ne glede na to, če je del dohodkov v letu 2008 dosegala kot rezident RS, del pa kot nerezident RS.

V kolikor želijo fizične osebe (ki v Sloveniji nimajo stalnega bivališča oziroma središča osebnih in ekonomskih interesov ter so bile v letu 2008 v Sloveniji prisotne več kot 183 dni) pridobiti status rezidenta RS, so si dolžne pri pristojnem davčnem uradu čim prej urediti svoj rezidentski status, saj bo Davčna uprava RS le na tak način lahko tem zavezancem posredovala informativni izračun dohodnine za leto 2008. Če si zavezanci rezidentskega statusa za leto 2008 ne bodo uredili, informativnega izračuna dohodnine za leto 2008 ne bodo prejeli, saj Zakon o davčnem postopku – ZDavP-2 v tretjem odstavku 267. člena določa, da davčni organ informativni izračun dohodnine sestavi le za davčnega zavezanca rezidenta. Zato zavezance, ki se smatrajo za slovenske rezidente pozivamo, da si pri pristojnem davčnem uradu najkasneje do konca januarja 2009 uredijo svoj rezidentski status.

Če davčnemu zavezancu rezidentu informativni izračun dohodnine za leto 2008 ne bo vročen do 31. maja 2009, mora v skladu s četrtim odstavkom 267. člena ZDavP-2, najpozneje do 30. junija 2009 sam vložiti Napoved za odmero dohodnine za leto 2008.

Ni komentarjev: