četrtek, 29. april 2010

Oprostitev plačila DDV za opravljanje storitev prevoza blaga, namenjenega za izvoz iz Skupnosti

Pojasnilo DURS, št. 4230-95/2010, 1. 4. 2010

Davčni zavezanec, ki se ukvarja s prevoznimi in logističnimi storitvami, organizira prevoz blaga s Poljske v Turčijo, pri čemer je blago ocarinjeno na Poljskem, prevoz blaga pa opravita dva podprevoznika. Najprej opravi prevoz blaga za naročnika, slovenskega davčnega zavezanca, podprevoznik s sedežem v Sloveniji, in sicer s Poljske v Slovenijo, nato pa za istega naročnika opravi prevoz blaga iz Slovenije v Turčijo davčni zavezanec s sedežem v Turčiji. Ob tem oba podprevoznika razpolagata z dokazili o izvozu blaga iz Skupnosti. V zvezi z navedenim davčni zavezanec sprašuje, kako je obdavčen prevoz blaga, ki ga opravi:

  1. slovenski davčni zavezanec za naročnika (davčnega zavezanca) s sedežem v Sloveniji, s Poljske v Slovenijo, pri čemer je blago izvozno ocarinjeno na Poljskem in podprevoznik razpolaga z dokazili o izvozu blaga,
  2. davčni zavezanec s sedežem v Turčiji, za naročnika (davčnega zavezanca) s sedežem v Sloveniji, pri čemer je blago izvozno ocarinjeno na Poljskem in podprevoznik razpolaga z dokazili o izvozu blaga.

Davčni zavezanec še sprašuje, kako je obdavčen prevoz blaga, ki ga organizator prevoza blaga zaračuna naročniku (davčnemu zavezancu) s sedežem v Turčiji, in sicer za celotni opravljen prevoz blaga s Poljske v Turčijo (opravita ga dva različna podprevoznika) in kaj dejansko pomeni prevoz blaga, ki je neposredno povezan z izvozom blaga, ki je oproščen plačila DDV. Ali je to tudi prevoz blaga, ki ga opravi drugi prevoznik in je le del prevoza blaga, pri katerem blago dejansko zapusti ozemlje Skupnosti?

V zvezi z navedenim odgovarjamo:

Prevoz blaga, ki je neposredno povezan z izvozom, je oproščen plačila DDV. To velja tudi za prevoz blaga, ki je le del prevoza, povezanega z izvozom, če je ob začetku prevoza za blago uveden postopek izvoza in če prevoznik razpolaga z dokazili, da je blago dejansko zapustilo ozemlje EU.

Več...

Ni komentarjev: