sreda, 21. oktober 2009

Jamstvena shema za fizične osebe

Z jamstveno shemo se posredno omogoča bankam, da določen del tveganja (50 ali 100 odstotkov) kredita prenesejo na državo. Država bo v primeru, če fizična oseba ne bo zmogla odplačati kredita, banki povrnila del neplačanih obveznosti kreditojemalca. Del kredita, ki ga je banki krila država, bo neplačnik vračal v skladu z davčnim postopkom. Kredite v okviru jamstvene sheme bodo banke odobravale do konca leta 2010 oziroma do porabe zakonske določene kvote v višini 350 milijonov evrov.

Obrestna mera

Za kreditne pogodbe, ki sodijo v skupino kreditojemalcev zaposlenih za določen čas, prvo reševanje stanovanjskega vprašanja in mlade družine, je skupna efektivna obrestna mera enaka ali nižja od 8,00 %. Banke, ki so pridobile jamstveno kvoto, so pri obrestni meri tj. omejene le navzgor, za navzdol pa še vedno obstaja tržna (konkurenčna) komponenta, saj bodo kreditojemalci lahko bančne ponudbe med seboj primerjali in izbirali ugodnejše, tako da bodo dejanski krediti lahko tudi cenejši od licitiranih EOM.

Za kreditne pogodbe, ki sodijo v skupino kreditojemalcev, ki so zaposlitev izgubili po 1.10.2008 iz poslovnih razlogov, je skupna efektivna obrestna mera enaka ali nižja od 9,00 %. Banke, ki so pridobile jamstveno kvoto, so pri obrestni meri tj. omejene le navzgor, za navzdol pa še vedno obstaja tržna (konkurenčna) komponenta, saj bodo kreditojemalci lahko bančne ponudbe med seboj primerjali in izbirali ugodnejše, tako da bodo dejanski krediti lahko tudi cenejši od licitiranih EOM.

Omejitve pri odobritvi kredita:

  • Najamete lahko samo en kredit z jamstvom Republike Slovenije pri eni banki. Nov kredit lahko najamete, ko ste v celoti odplačali prvi kredit z jamstvom Republike Slovenije.
  • Kredit lahko znaša najmanj 5.000 in največ 100.000 evrov.
  • Doba trajanja kredita ne sme biti daljša od 25 let.
  • Kredit je potrebno zavarovati z zemljiškim dolgom ali s hipoteko na nepremičnini.
  • Morebitno pridobljeno nepremičnino je možno odtujiti le v primeru poplačila celotnega kredita.
  • Kredita ne morete najeti za financiranje poslovne dejavnosti, ki jo nameravate opravljati v kakršni koli statusni obliki, za nakup poslovnih deležev ali vrednostnih papirjev oz. za poplačilo kreditov, najetih za te namene.

Več...

Ni komentarjev: