petek, 28. avgust 2009

Dodatna pojasnila k javnemu pozivu fizičnim osebam, da pristojnemu davčnemu uradu posredujejo podatke o računih, odprtih pri bankah ali hranilnicah zu

V zvezi z izvajanjem 9. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčni službi – ZDS-1C (Uradni list RS, št. 40/09) je Davčna uprava Republike Slovenije izdala javni poziv, s katerim je pozvala fizične osebe, ki so vpisane v davčni register in ki imajo odprte račune pri bankah in hranilnicah zunaj Republike Slovenije, da pristojnemu davčnemu uradu posredujejo podatke o računih, odprtih pri bankah ali hranilnicah zunaj Republike Slovenije. S strani zavezancev za davek se je pojavilo vprašanje, ali velja ta poziv za vse fizične osebe, ki so kot davčni zavezanci vpisani v davčni register in imajo davčno številko.

Davčna uprava Republike Slovenije dodatno pojasnjuje, da morajo podatek o računu, odprtem pri banki ali hranilnici v tujini, predložiti le rezidenti.

V davčni register se namreč vpisujejo fizične osebe, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče ter fizične osebe, ki dosegajo na območju Slovenije obdavčljive dohodke ali so lastniki obdavčljivega premičnega oziroma nepremičnega premoženja. V davčni register se vpisujejo osebe tudi na podlagi drugih predpisov (npr. na podlagi Zakona o sodnem registru, zaradi dodelitve davčne številke). Vpisane osebe so lahko rezidenti ali pa nerezidenti.

Več...

Ni komentarjev: