četrtek, 21. maj 2009

Zdravstveno zavarovanje študentov podjetnikov od 14.2.2009 dalje

V spremembah in dopolnitvah Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (Ur. list RS, št. 7/2009, dne 30.01.2009 - Pravila), ki so stopila v veljavo dne 14.02.2009, so se spremenili pogoji za obvezno zdravstveno zavarovanje za osebe, ki opravljajo samostojno gospodarsko (samostojni podjetniki posamezniki) ali poklicno dejavnost.

Obveznost zdravstvenega zavarovanja iz naslova opravljanja samostojne dejavnosti nastopi z dnem vpisa v predpisan register, razen, če je oseba vključena v obvezno zdravstveno zavarovanje iz naslova delovnega razmerja s polnim delovnim časom. Študentje, ki opravljo samostojno dejavnost, so se od 14.2.2009 dalje, dolžni v obvezno zdravstveno zavarovanje vključiti kot samostojni podjetniki.

Navedeno pomeni, da študent, ki ima s.p. v obvezno zdravstveno zavarovanje ne more biti vključen kot družinski član -otrok preko enega od staršev, ampak se mora v obvezno zdravstveno zavarovanje vključiti kot "samostojen" zavarovanec in tudi plačevati prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Več...

Študent je lahko obenem tudi podjetnik

Ni komentarjev: