četrtek, 7. avgust 2008

Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju

15. januarja 2008 je vstopila v veljavo nova ureditev finančnega poslovanja, ko jo je uvedel Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (Uradni list RS, št. 126/07; dalje ZFPPIPP). Zakon je zelo obsežen in za koga zelo nezanimivo branje, vendar mora vsak direktor in vodja vedeti in poznati vsaj minimalno vsebino in obveznosti, katerih kršitev lahko privede do osebne odgovornosti poslovodstva. Obveznosti, ki jih nalaga zakon, zadevajo poslovodstvo, saj odgovarja za poslovanje podjetja in ga usmerja. Velik pomen ima direktor in njegov odgovorni vodja za finančne posle. Poleg poslovodstva so k spoštovanju pravil zavezani tudi člani nadzornih svetov.

Zakon se uporablja za gospodarske družbe (d.d., k.d.d., d.o.o., k.d., d.n.o.), samostojne podjetnike, zavode, javne zavode, zadruge in javne sklade.

Članek, ki opisuje poglavitne določbe zakona, najdete na spodnji povezavi. Članek je brezplačno dostopen vsem registriranim uporabnikom portala Racunovodja.com.

Članek je pripravila mag. Lidija Robnik.

Ni komentarjev: